Mission 2: Mont Ventoux

Operatie Stevigere Stampers

Om mijn volgende missie (de beklimming van de Mont Ventoux) ook maar kans te geven op slagen zal er getraind moeten worden, want die berg zal zich vermoedelijk niet uit zichzelf beklimmen 🤪.
De benen zullen een aanzienlijke tijd hun beste ‘trapkracht’ moeten bovenhalen dus wil ik hierop dan ook maximaal (in de mate van het mogelijke dan toch) voorbereid zijn.

Aangezien ik in de (koers-) fietswereld nog totaal géén ervaring heb – behalve dan dat ik de ‘steunwieltjesfase’ reeds geruime tijd ontgroeid ben 😇 én het bijkomende feit dat ik al een serieuze afgang achter mijn naam heb staan (zie blog-artikel ‘Een valse start’) – rust er toch enige druk op mijn schouders om deze missie tot een goed einde te brengen…

In het vorige blog-artikel vertelde ik dat ik – op deskundig advies van ‘Master Maarten’ – een FTP-opbouwend schema volgde. Achteraf bekeken bleek dit inderdaad een goeie zet te zijn want het na het voltooien van dit schema is er vooruitgang geboekt – voor een beginnend amateur dan toch.

PeriodeFTP-waarde
Start142 watt
Halfweg schema (week 7/12)160 watt
Eindresultaat186 watt
(en een plasje zweet)
FTP-waarde gemeten via Smarttrainer Elite – Suito in combinatie met Zwift

De effectieve FTP-test (26-02-2022 waarbij de lange FTP Test werd uitgevoerd):

20 minuten van die FTP-test bestaat uit “ALL YOU CAN GIVE”. Tijdens die 20 minuten is het echt afzien. (die 20 minuten lijken dan ook eerder een uur te duren …)
Gedurende die tijd ben ik eerder monster dan mens 😇 , een gesprek aangaan of een luisterend oor zijn is op dat ogenblik echt ónmogelijk.

Conclusie:

Om elke trainingsminuut optimaal te gaan benutten is het virtuele trainingsprogramma van Zwift het perfécte hulpmiddel. De schema’s die Zwift aanbiedt zijn doordacht en doeltreffend opgebouwd.
Aan het woord een zéér tevreden Zwift-gebruiker 🙃.
Ik heb even geaarzeld om mij te abonneren, maar uiteindelijk heb ik het mij nog geen seconde beklaagd, er zit een grote meerwaarde in!

Het FTP-opbouwend schema bevat 5 trainingen/week en dit voor een periode van 10-12 weken (de eerste 2 weken mogen geskipt worden wanneer je al een basisconditie hebt).
Deze 5 trainingen/week ingepland krijgen – naast de dagelijkse werk/huishoud-routine én de looptrainingen – vereist inderdaad het ‘betere puzzelwerk’. Aan de andere kant duren de trainingen maximaal 1u35’ en zijn deze niet afhankelijk van weer en tijdstip (donker) aangezien ze binnen in de garage gebeuren, dus zijn er wel wat meer mogelijkheden waarop ze kunnen uitgevoerd worden.
(En als dat eens niét lukt om 5 trainingen per week te voltooien, dan duurt het schema gewoon wat langer 🤫. )

Bepaalde trainingen van dit schema waren best pittig en vermoeiend, terwijl andere trainingen dan weer het gevoel gaven dat ik nièts aan het doen was – bij sommige van die trainingen had ik gerust tijdens het fietsen ook nog frieten kunnen bakken 🍟 en de was plooien 😋.
Maar die mix van moeilijke/makkelijke trainingen mist zijn effect niet. Als ik de cijfers voor/tijdens/na het schema bekijk kan ik niet anders dan hier blij van worden 🤗 – voor een startende recreatieve wielertoeriste uiteraard.

Iets minder blij was ik wanneer de Garmin-hartslagmeter tijdens bepaalde trainingen compleet foute registraties deed – plots bleek mijn hartslag volledig ‘over the top’ te gaan bij het duwen van 80 watt – , maar ondertussen zijn de plooien tussen Garmin en ik terug gladgestreken en werd het vertrouwen in Garmin hersteld :).


We zijn er nog lang niet, maar we staan al verder dan gisteren, blijven stampen maar!

DON’T TELL PEOPLE YOUR PLANS.
SHOW THEM YOUR RESULTS.